Turkija turi vieną iš pačių įvairiausių virtuvių pasaulyje, todėl nenuostabu, kad čia galima rinktis iš daugybės puikių restoranų. Tačiau kadangi šios šalies virtuvė tokia sudėtinga ir įvairi – skirtinguose regionuose gaminamas skirtingų stilių maistas – pasirinkti, kur valgyti, gali būti nelengva užduotis. Mūsų išvardinti TOP 10 geriausių restoranų Turkijoje jums padės apsispręsti daug lengviau.
Geros naujienos yra tai, kad ne visi geriausi Turkijos restoranai yra Stambule. Į šį sąrašą įtraukėme keletą puikių turkiškų restoranų iš beveik visų Turkijos regionų, o tai reiškia, kad tikrai rasite tokį, kuris atitiktų jūsų vietą ir skonį. Nesvarbu, ar tai Egėjo jūra, ar pietrytinė šios gražios šalies dalis, čia tikrai yra puikių restoranų, laukiančių tokių lankytojų kaip jūs!
1. Seki restoranas, Kapadokija
Seki yra visame pasaulyje žinomame viešbutyje „Argos Cappadocia“. Šis turkiškas restoranas yra pastatytas viename iš seniausių ir didžiausių vienuolynų pasaulyje ir laimėjo didžiulę apdovanojimų kolekciją tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu.
Jau įžengus į Seki aišku, kad tai daugiau nei dar viena vieta pavalgyti. Meniu yra kažkas, ką kiekvienas gali pasiūlyti nuo lėtai virtos mėsos ir makaronų, kurie visi yra pagaminti naudojant vietinius produktus vienu ar kitu būdu!
Nėra nieko panašaus į Seki patiekiamus grybų fettuccini makaronus. Stulbinantis interjeras žavi kaip ir siūlomas maistas. Suprasite kodėl, kai išbandysite traškią anties blauzdelę su džiovintų slyvų marmeladu, ant grotelių keptomis figomis ir rūgščių vyšnių padažu. Net jei nesate gurmanas, nepraleiskite progos paragauti keptų daržovių lėkštės.
2. Ferdi Baba restoranas, Alaçatı
Dėl daugelio priežasčių, įskaitant populiarumą tarp įžymybių ir turtingų turkų, nenuostabu, kad šiame mažame miestelyje, vadinamame Alaçatı, yra keletas puikių restoranų. Vienas iš šių restoranų yra Ferdi Baba. Ši vieta yra vienas geriausių žuvies restoranų.
Ferdi Baba gali pasigirti nenugalimu maistu, pavyzdžiui, jūros gėrybių kokoreç (Deniz mahsullü kokoreç) su kvapniu kmynų aromatu ir garstyčių skonio ančiuviais (Hardallı Hamsi). Ne mažiau nepaprasti ir desertai. Aviečių (frambuazlı süfle) arba migdolų ir medaus (bal badem) suflė tirpsta burnoje kaip saldus bučinys. Kvapą gniaužiantis vaizdas į Egėjo jūrą, fantastiškas maistas ir puikus aptarnavimas daro šį restoraną vienu geriausių Turkijoje.
3. 7 Mehmetas, Antalija
Su nuostabiais vaizdais, gausiai aprūpintu baru ir fantastišku pusryčių patiekalų, užkandžių ir pagrindinių patiekalų pasirinkimu – tai vieta vėlyviems pusryčiams, pietums, vakarienei arba, dar geriau, visą dieną trunkančiai gurmanų šventei.
Patiekalų iš kiaušinių (yumurta) yra labai įvairių: jei norite su aštria, česnakine turkiška dešra (sucuklu yumurta), su malta mėsa (kıymalı yumurta) ar aštraus turkiško omleto (menemen).
Apsilankę nepamirškite pagrindinių patiekalų ir specialių patiekalų. Galite rasti skanių dietai tinkamų avokadų salotų (avokadolu kırma salata) su sezoniniais žalumynais, avokadais, žiediniais kopūstais su užpilu, kurį sudaro citrinos ir alyvuogių aliejaus padažas. Be to, galite paragauti ir tandoori ožkos sūrio su bergamočių uogiene ir ryžiais su ananasais ir migdolais (oğlak tandır).
4. Platoda Mola, Rize
Ši vieta yra ne tik puiki vieta pabėgimui nuo šurmulio, bet tai taip pat gali būti vienas geriausių restoranų Turkijoje, kur galėsite paragauti turkiškos virtuvės patiekalų. Virtuvės šefai sukurs išskirtinius patiekalus iš vištų, sodo ar natūralių pieno produktų.
Meniu yra įvairių skanėstų, tokių kaip šviežiai pagaminta duona, rankų darbo uogienės ir skanūs sausainiukai (kurabiye). Jei karšta arbata nesušildys sielos, galbūt sušildys tradicinė turkiška virtuvė. Įdaryti juodieji kopūstai (kara lahana sarması), įvairūs pyragaičiai (böreks), mıhlama (lydytas regioninis sūris su kukurūzų miltais) ir puikus troškintų baltųjų pupelių patiekalas (kuru fasulye) leis pajusti tikrą turkišką dvasią.
5. Turkas Fatihas Tutakas, Stambulas
Būtų nesąžininga apibūdinti Fatihą Tutaką, garsųjį turkų virėją , kaip ką nors mažiau nei pasaulio klasės virtuvės šefą. Dėl nuolat besikeičiančio sezoninio meniu ši vieta yra mėgstamiausia vietinių lankytojų. Pavyzdingas aptarnavimas, novatoriškas požiūris į vietinę virtuvę ir Tutak parama vietiniams vyno gamintojams suteikia dar daugiau spalvų šiam restoranui.
Nors Turk Fatih Tutak nerasite vidutinio maisto, tačiau galėsite paragauti persimonų su buivolių kremu (cennet hurması, mandağa kaymağı). Jei taip, galbūt norėsite jį derinti su turtingu turkišku vynu iš Anatolijos regionų. Šis restoranas veikia mažiau nei dvejus metus, tačiau Tutako patirtis dirbant su kai kuriais pasaulinio lygio virėjais daro jo vietą viena geriausių pietų Turkijoje ir nuo to laiko tik gerėjo.
6. Kebapçı Halil Usta, Gaziantep
Gaziantepas yra kulinarinė Turkijos sostinė, ir iš šio miesto atsirado daug žinomų turkiškų patiekalų, kuriuos galite rasti visame pasaulyje. Baklava , içli köfte, šašlykas, lahmacun, beyran ir net katmer – tai tik keli pavyzdžiai, įrodantys, koks didelis Gaziantep indėlis į pasaulio virtuvę! Gaziantepe yra daugybė fantastiškų restoranų, tačiau mūsų pasirinkimas šiame geriausių Turkijos restoranų sąraše yra Halil Usta. Dosnios porcijos kartu su aukščiausios kokybės ėriena ir žemomis kainomis užtikrina, kad ši užkandinė taps mėsą mėgstančių rojumi.
7. Restoranas „Orfoz“, Bodrumas
Bodrumas yra viena iš populiariausių krypčių Turkijoje. Dėl savo nuostabių paplūdimių, krištolo skaidrumo vandens, jaudinančio naktinio gyvenimo ir pasaulinio lygio restoranų nenuostabu, kodėl šis pakrantės miestas pritraukia jachtas, kruizus ir tarptautines įžymybes. Tarp šių puikių restoranų Bodrume išsiskiria Orfozas. Dėl savo nuostabių vaizdų ir skanaus maisto, nenuostabu, kodėl Orfozas nuolat buvo įtrauktas į kai kurias populiariausias Turkijos maitinimo vietas! Progresyvus Orfoz degustacinis meniu yra vienas geriausių Turkijoje. Nėra nieko geriau, kaip žiūrėti saulėlydį valgant nuostabias parmezano austres (parmesanli istiridye) su taure apdovanojimus pelniusio putojančio Kavaklidere Altın köpük vyno.
8. Deniz restoranas, Izmiras
Trečiame pagal dydį šalies mieste Izmire įsikūrusiame restorane Deniz patiekiami geriausi Egėjo jūros regiono valgiai ir vietinės jūros gėrybės. Šis restoranas siūlo tris degustacinius meniu su egzotiškais patiekalais. Įdarytos sardinės (sardalya dolması), jūros gėrybių blynai (Deniz mahsüllü krep) ir „jūros pyragas“ (Deniz börek) galėtų lengvai priskirti šį restoraną vienu geriausių restoranų šalyje. Fantastiškos trijų atsakingų brolių paslaugos yra gerai žinomos tiek vietiniams, tiek turistams – staliukus galima užsisakyti tik iš anksto.
9. Elai, Kapadokija
Kapadokijoje įsikūręs restoranas Elai siūlo vieną nepaprasčiausių vaizdų pasaulyje. Šis Osmanų stiliaus turkiškas / tarptautinis restoranas yra toks vaizdingas, kad net laukimas jūsų patiekalų neprailgs. Vasaros dieną galite pasiklysti nuostabiuose vaizduose, o žiemos vakarą – sušilti turkiško vyno taure, stebėdami, kaip šoka liepsnos židinyje. Galbūt pirmasis patiekalas, kurį nuspręsite paragauti, bus salotos su saldžiu, bet skaniai aitriu vyšnių padažu (vişne soslu roka salatası). Mėsos patiekalai, tokie kaip jautienos satay su burnoje tirpstančiu sezamo, sojos ir česnako skoniu. Jei norite likti nustebinti, lašiša su aguonomis (haşhaşlı somon izgara) su aštriu ir sviestiniu padažu nuves jus į neapsakomų skonių pasaulį.
10. Maçakızı, Bodrumas
Stambule gimęs virtuvės šefas Aretas Sahakyanas kiekvieną patiekalą kuria kaip meno kūrinį, netgi granolą. Sahakyan yra žinomas dėl to, kad maistą naudoja kaip drobę ir patiekia tik šviežiausius ekologiškus produktus. Šonkauliukai, patiekiami su laukinėmis Bodrumo žolelėmis, seilės kaupsis dar prieš paragavus!